Děčín na cestě k udržitelné energetice: SECAP, komunitní energetika a Akční den pro klima a energii

Statutární město Děčín ve spolupráci s odborníky pokračuje v tvorbě Akčního plánu udržitelné energetiky a klimatu (SECAP). Tento strategický dokument má za cíl snížit emise skleníkových plynů a posílit odolnost města vůči extrémním projevům počasí, jako jsou dlouhodobá sucha či přívalové deště.

Součástí tvorby SECAP je i zapojení veřejnosti. Na Akčním dni pro klima a energii se představitelé města a odborníci z Energetického centra Ústeckého kraje (ECUK) setkali s občany, aby diskutovali o aktuálních energetických tématech a možnostech sdílení energie v rámci komunitní energetiky. „Velká část diskuse se zaměřila na výhody a možnosti sdílení elektřiny, zejména v souvislosti s instalací fotovoltaických elektráren připravených ke sdílení,“ uvádí Pavel Novák z ECUK.

Energetik města Děčín, Michal Štrobl, prezentoval dosavadní úspěchy, mezi které patří projekt EPC, částečně hrazený z dotovaného úvěru NRB, a instalace fotovoltaických elektráren, které pomohou městu snížit závislost na tradičních zdrojích energie.

Více informací o dotačních možnostech naleznete na stránkách Národního programu životního prostředí: https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=127

Mohlo by vás také zajímat