Brunch plný energie na teplické radnici: diskuze o úsporách a komunitní energetice inspirovala zástupce samospráv

Dne 19. září 2024 proběhla na teplické radnici další akce z cyklu Brunch plný energie, kterou organizuje Energetické centrum Ústeckého kraje (ECUK). Akce se zaměřuje na propojování energetických manažerů a manažerek z měst a obcí v regionu. Tentokrát se na radnici sešli zástupci místních samospráv a energetici, aby diskutovali o aktuálních tématech spojených s energetickými úsporami a sdílenou energetikou.

Úvodní slovo patřilo primátorovi města Teplice Jiřímu Štáblovi, který vyjádřil podporu podobným vzdělávacím akcím, jež mohou přinést nová řešení pro energetickou budoucnost regionu.

Inspirace z Teplic a Modlan

Jedním z hlavních témat bylo sdílení zkušeností z města Teplice a obce Modlany, kde jsou energetické úspory dlouhodobým cílem. Teplice například představily úspěšné realizace v oblasti modernizace veřejného osvětlení a úsporných opatření v městských budovách. Energetický manažer z Modlan sdílel své postřehy ohledně efektivního využívání obnovitelných zdrojů energie a zavádění komunitní energetiky. Diskuze ukázala, jak důležitá je spolupráce mezi městy a jejich odborníky při sdílení zkušeností a osvědčených postupů.

Témata komunitní energetiky a EPC ve středu pozornosti

V druhé části programu byla diskuze věnována tématům, jako je komunitní energetika, energetický management a úspory prostřednictvím EPC (Energy Performance Contracting). Energetici z jiných krajů přinesli pohled na řešení, která byla úspěšně aplikována mimo Ústecký kraj, což přispělo k širší debatě o možnostech adaptace těchto modelů i v našem regionu.

Energetici se také shodli na tom, že komunitní energetika je klíčovým faktorem pro posílení energetické soběstačnosti obcí a měst. Její rozvoj může významně přispět ke snižování nákladů na energie a k udržitelnému rozvoji regionu. Zkušenosti se sdílenou energetikou, kterou představily nejen Teplice, ale také zástupci dalších krajů, se ukázaly být velkou inspirací.

Akce ukázala, jak důležité je vytvářet platformy pro vzájemné sdílení znalostí a zkušeností. Brunch plný energie se tak stal cenným nástrojem pro rozvoj energetických projektů v regionu a podporu spolupráce mezi jednotlivými obcemi. Další setkání je plánováno na příští měsíc, kdy bude pokračovat diskuze o možnostech energetických úspor a dalším rozvoji komunitní energetiky.

Mohlo by vás také zajímat