Energetický management po slovinsku: Co jsme se naučili a jak to můžeme využít

Energetické centrum Ústeckého kraje mělo nedávno možnost vyrazit na studijní cestu do Slovinska v rámci programu ManagEnergy Work Shadowing. Byla to skvělá příležitost nasát nové zkušenosti a inspirovat se tím, jak energetický management funguje v jiných zemích. Slovinsko nás zaujalo nejen svojí zelenou krajinou, ale hlavně přístupem k udržitelnosti a energetické soběstačnosti.

Slovinsko jako inspirace

Ve Slovinsku jsme se setkali s řadou odborníků z oblasti energetiky, kteří nám ukázali, jak u nich fungují některé projekty. Bylo zajímavé vidět, že tamní obce mají například nárok na kompenzace za využívání vodních elektráren, i když zatím nemají na svém území žádné. Slovinci také zavedli tarifní strukturu, která motivuje obyvatele k úspornému chování – praní prádla nebo nabíjení elektromobilů mimo energetickou špičku. Tento jednoduchý krok má velký dopad na snížení spotřeby energií během nejvytíženějších hodin.

Obrovským překvapením pro nás byla také možnost, kterou mají všichni občané od roku 2021: online přístup k údajům o vlastní spotřebě energie v 15minutových intervalech. Obyvatelé tak mohou snadno sledovat, kolik energie kdy spotřebovali, a přizpůsobit tomu své chování. To je cesta, kterou bychom chtěli prozkoumat i u nás.

ENERGAP: Energetika na klíč

Velmi inspirativní byla také návštěva organizace ENERGAP, která sídlí v Mariboru. ENERGAP poskytuje kompletní energetický servis pro 24 měst v okolí a funguje jako one-stop-shop pro veškeré potřeby v oblasti energie a klimatu. Obce tak mají zajištěnou komplexní podporu – od analýz spotřeby až po návrhy na úsporná opatření.

Tým ENERGAP nám ukázal, jak se dají energetické projekty realizovat od nápadu až po hotový projekt. Jsou schopni obcím poskytnout jak právní, tak technické poradenství a pomáhají jim nejen šetřit energii, ale také hledat finanční prostředky pro realizaci těchto projektů. Takový model podpory by určitě našel své uplatnění i v Ústeckém kraji.

Radlje ob Dravi: Město s chutí na změnu

Jedním z nejzajímavějších příkladů, které jsme viděli, bylo město Radlje ob Dravi. Toto malé město s přibližně 7 tisíci obyvateli je ukázkovým příkladem toho, jak může obec kombinovat udržitelný rozvoj a úsporné energetické projekty. Radlje ob Dravi investovalo do elektrických autobusů, které slouží k přepravě dětí do školy. Co je na tom ale zajímavé, je fakt, že tyto elektrobusy jsou poháněné energií z fotovoltaické elektrárny (FVE), kterou město postavilo na svém vlastním pozemku. Tím město ušetří nejen za dopravu, ale také přispívá ke snížení emisí.

Další zajímavostí je, že město se rozhodlo využít svoje jablečné sady pro sociální projekt. Založilo malou obecní firmu, která zaměstnává lidi se zdravotním postižením a vyrábí džusy, cidery a další produkty. Tento projekt je důkazem toho, že spojení sociálních a ekologických přínosů může fungovat a přinášet obcím hmatatelné výsledky.

Co si z toho bereme?

Slovinská cesta nám ukázala, že i malé obce mohou být inovativní, když se spojí lokální zdroje, energie a dobré nápady. V Ústeckém kraji chceme tyto příklady využít a podpořit naše obce, aby se nebály vydat stejnou cestou. Plánujeme například rozvíjet projekty komunitní energetiky, která může výrazně pomoci posílit energetickou nezávislost a soběstačnost.

Věříme, že spolupráce s dalšími regiony, jako je ten slovinský, nám pomůže rychleji dosáhnout našich cílů v oblasti udržitelné energetiky. Děkujeme všem, kteří se na této studijní cestě podíleli, a těšíme se, až začneme nové nápady realizovat u nás doma.

Mohlo by vás také zajímat